Qpromotion-drukwerk

Papiersoorten: welke opties heb ik?

Veel mensen weten niet welke papiersoort het meest geschikt is voor hun drukwerk. Toch is het erg belangrijk om hier over na te denken. Het laatste wat je wil is dat bijvoorbeeld je flyers tegenvallen vanwege te dun papier of slechte kleuren in de foto’s. Hoe mooi je flyer ook is, je zult toch echt de goede papiersoort moeten kiezen om hem er zo goed mogelijk uit te laten komen.

Gestreken of ongestreken papier

Je kunt papiersoorten grofweg splitsen in twee categorieën. Je hebt gestreken papier, ook wel machine coated of MACO papier genoemd. Verder heb je nog ongestreken papier, ook wel uncoated genoemd. Al het papier is ongestreken, maar bij gestreken papier wordt er een latexachtig laagje aangebracht. Hierdoor voelt het machine coated papier gladder aan en het glimt meer, behalve als je voor een matte variant kiest. Een ander duidelijk verschil is de beschrijfbaarheid. Op ongestreken papier kun je schrijven en op gestreken papier niet.

Wanneer welke papiersoort?

Voor jou is natuurlijk van belang welk papiersoort het geschiktste is voor jouw drukwerk. Dit hangt af van het soort drukwerk. Over het algemeen wordt ongestreken papier het vaakste gebruik voor notitieblokken, briefpapier en enveloppen. Dit is vooral vanwege de beschrijfbaarheid. Gestreken drukwerk is meestal geschikter voor posters, folders, flyers, brochures en menukaarten. Vaak zijn deze voorzien van mooie grafische ontwerpen en foto’s, welke beter naar voren komen op machine coated papier.

Dikte van papier

Wanneer je de juiste papiersoort gekozen hebt, ben je nog niet klaar. De dikte van het papier is ook erg belangrijk en wordt aangegeven in grammen per vierkante meter. Wanneer er tijdens het bestellen 60g/m² staat, wil dit dus zeggen dat een vel papier van 1 meter lang en 1 meter breed 60 gram weegt. Hoe dikker je papier, hoe minder het doorschijnt. Houdt ook rekening met het gewicht als je drukwerk per post wil versturen.

Leave a Reply